Lesopzet
In deze les wordt aandacht besteed aan het verschil tussen de reclames van vroeger en nu. De leerlingen leren dat reclames vroegen bestonden uit aan elkaar geplakte foto's. Daarnaast maken ze zelf een reclame door middel van een stopmotion filmpje.
Lesdoel
Aan het einde van de les vertellen de leerlingen wat het verschil is tussen reclamefilmpjes vroeger en nu. Daarnaast hebben ze een plan van aanpak gemaakt voor het maken van een stopmotion filmpje over reclame. Uiteindelijk maken ze in een groepje een stopmotion filmpje.
Kerndoelen
Kerndoel 35: De leerlingen leren zich redzaam te gedragen in sociaal opzicht, als verkeersdeelnemer en als consument.
Kerndoel 54: De leerlingen leren beelden, muziek, taal, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren.
Kerndoel 55: De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren.
Vaardigheden:
- werken met de stopmotion app op de ipad
- foto's maken vanuit één punt
- samenwerken
- creatief denken
- kritisch denken
Tijd
De eerste les duurt ongeveer 1,5 uur en de tweede les duurt ongeveer 1 uur.
Benodigdheden
IPad met camera en stopmotion app, papier, knutselmateriaal, filmpje over stopmotion, materiaal voor reclame.
Beschrijving van de les
Les 1
Inleiding - 10 min
Vraag aan de leerlingen of ze het verschil weten tussen een reclamefilmpje van vroeger en een reclamefilmpje van nu. https://www.youtube.com/watch?v=dHRXGaF0teQ
Dit filmpje is een filmpje van Loekie de leeuw. Deze leeuw kwam vroeger altijd bij de reclames op televisie. Kunnen de leerlingen zien dat deze filmpjes bestaan uit allemaal foto’s? Voer hier een gesprek over met de leerlingen.
Kern - 65 min
Vertel de leerlingen dat ze een stopmotion gaan maken over een reclame. Waarschijnlijk weten veel leerlingen nog niet wat dat is. Kies een van deze filmpjes uit voor de uitleg van een stopmotion.
https://schooltv.nl/video/hoe-maak-je-een-animatie-in-stop-motion/ (middenbouwgroep)
https://www.youtube.com/watch?v=YApRN7oBLLs (bovenbouwgroep)
De leerlingen weten nu wat een stopmotion filmpje is.
Bespreek met de leerlingen wat ze allemaal hebben gezien in het filmpje en wat belangrijk is voor het maken van een stopmotion. De leerlingen maken een planning voor deze les.
Vertel aan de leerlingen dat ze de volgende les een stopmotionfilmpje gaan maken met een IPad. Het maken van een stopmotionfilmpje kost veel tijd, daarom zijn er twee lessen ingepland voor de stopmotion. De stopmotion moet een reclame zijn. Er moet dus een product of iets dergelijks gepromoot worden. Deze les overleggen de leerlingen in groepjes van 4/5 personen waar ze een reclame over gaan maken. De leerlingen mogen zelf weten hoe ze die reclame gaan uitbeelden in de stopmotion. De leerlingen maken deze les een storyboard. Dit kan met tekeningen en/of tekst. Hierbij denken ze na over:
- De soort reclame die ze gaan maken.
- Vanuit welk opzicht de foto’s worden gemaakt
- Welke materialen er nodig zijn
- Welke bewegingen voorkomen in de stopmotion.
Slot - 15 min
De verhalen worden aan de leerkracht en de rest van de groep gepresenteerd. De leerlingen gaan feedback ontvangen en zelf reflecteren op het storyboard. Aan de hand daarvan kan het ontwerp nog aangepast worden.
Les 2
Inleiding - 15 min
De leerlingen moeten deze les werken met de app ‘stopmotion’ op de Ipad om een stopmotion filmpje te maken. Haal de kennis van de vorige les op. Wat waren de groepjes, welke reclames zijn bedacht, waar moet je op letten bij een reclame? Daarna legt de leerkracht uit hoe de app ‘stopmotion’ werkt. Hierbij is het belangrijk dat de foto’s vanaf een vast standpunt worden gemaakt.
Kern - 55 min
De leerlingen pakken het storyboard van de vorige les erbij en maken een plan van aanpak. Daarna gaan de leerlingen een stopmotion maken met behulp van de app. Waar moeten de leerlingen aan denken als ze een decor en verder materiaal voor de stopmotion gaan maken? Overleg dit met de leerlingen. Ze moeten denken aan kleuren, vormen. Maar daarnaast moet het goed kunnen bewegen, zodat die bewegingen uiteindelijk op film te zien zijn. Neem de belangrijke punten door en schrijf deze zo nodig op het bord.
De leerlingen gaan nu in het groepje aan de slag met het maken van de stopmotion.
Slot - 20 min
De leerkracht zet de gemaakte stopmotions over op het bord. Met de hele groep bekijken ze de stopmotions. De leerlingen ontvangen en geven feedback en ze reflecteren op het maken van de stopmotion. Dit doen ze aan de hand van het beoordelingsformulier dat ze zelf invullen (zie bijlage). Op dit beoordelingsformulier vullen ze in hoe hard ze hebben gewerkt, of ze veel ideeën hadden, hoe de voortgang en tegenslag ging en natuurlijk hoe de samenwerking is verlopen. Dit doen ze door 1 t/m 5 dingen in te kleuren bij het onderdeel.
21st century skills
In deze les besteed u aandacht aan de volgende 21st century skills
- Creatief denken: bedenken van een reclame door middel van foto's maken.
- Samenwerken: in groepjes wordt een gezamenlijke stopmotion gemaakt.
- Communiceren: tijdens het samenwerken moet er goed gecommuniceerd worden over het eindproduct.
- ICT basisvaardigheden: werken met stopmotion app op de iPad
Breinprincipes
In deze les besteed u aandacht aan de volgende breinprincipes:
- Creatie: de leerlingen zijn actief en creatief bezig met het maken van een stopmotion.
- Focus: De leerlingen moeten focus hebben tijdens het maken van de stopmotion. Niet allen het eindresultaat is belangrijk maar ook het proces ernaar toe.
- Voortbouwen: Dit is de eerste les van een lessenserie waarbij de leerlingen voortbouwen op de vorige les en uiteindelijk een stopmotion maken.
Didactische aanpakstrategieën van Marzano
In deze les besteed u aandacht aan de volgende aanpakken van Marzano:
Marzano heeft verschillende aanpakstrategieën. De leerlingen gebruiken tijdens deze les de aanpak: coöperatief leren en stellen van doelen en geven van feedback. De leerlingen moeten veel samenwerken tijdens deze lessen en gezamenlijk tot een eindproduct komen. Dit lukt niet zonder het stellen van doelen en het geven van feedback op het proces en product. Daarnaast hebben de leerlingen ook de voorkennis geactiveerd. Dit hebben ze gedaan door te herhalen wat er de vorige les is besproken en wat belangrijke punten zijn bij een stopmotion.
Metacognitie
In deze les besteed u aandacht aan de volgende van metacognitie:
De leerlingen maken tijdens deze les gebruik van metacognitie door samen te werken, nieuwsgierig te zijn, fantasie te gebruiken en ze verbeteren zichzelf. De leerlingen werken samen in groepjes en maken ook samen een eindproduct. De leerlingen worden nieuwsgierig over het onderwerp en maken samen een verhaal. Ze gebruiken eigen fantasie bij het bedenken van de stopmotion. De leerlingen moeten reflecteren op eigen handelen en product en daardoor zichzelf verbeteren.
Maak jouw eigen website met JouwWeb